Antje Snip 23-12-1911


Snip, Antje
Vrouw

* 23-12-1911 in Grijpskerk (Gr)
+ 15-03-2001 in Hoogkerk (Gr)

 

Ouders: Hendrik Snip en Elizabeth van der Veen


Huwelijk: 21-11-1936 in Marum ( Gr) met

Hessel Wijkstra
Man

* 21-02-1906 in Doezum (Gr)
+ 15-12-1985 in Doezum (Gr)

Begraven in Doezum. Grafnr : 395

Beroep: Timmerman

 

Ouders: Hendrik Berends Wijkstra en Grietje Hessels Veenstra.

** IJje Wijkstra bekend van de moord op 4 politieagenten bracht tijdens zijn vlucht zijn vriendin Aaltje Wobbes onder bij Hessels vader, Hendrik Berends Wijkstra. Zie onderaan deze pagina.


Kinderen:

Hendrik Wijkstra * 09-01-1937 in Lucaswolde
Bertus Wijkstra * 27-04-1946 in Lucaswolde

 

IJJE WIJKSTRA

Wijkstra werd geboren als de jongste van zeven kinderen, twee daarvan overleden op jonge leeftijd, van IJje Hendriks Wijkstra en Sjouktje Derks van Bolhuis. Zijn vader was los-arbeider. Dat hield in dat hij geen vast werk had en derhalve ook geen vast inkomen. Naar het schijnt konden beide ouders slecht met elkaar over weg, hadden ze ruzies over het geloof, en vielen er regelmatig klappen.

Na de lagere school ging IJje aan de slag als metselaarsleerling. Daarnaast zou hij samen met zijn vader gestroopt hebben; vast staat in ieder geval dat IJje goed met een geweer wist om te gaan.

IJe kan als ervaren voeger redelijk in zijn eigen onderhoud voorzien, maar hij blijft bij zijn moeder wonen. Hij moet niets hebben van het gezag en er werd gezegd, dat hij zou anarchist geweest zijn zou zijn. IJe zelf verklaarde dat hij leed aan een zenuwziekte.

Aaltje en de moorden

In 1928 krijgt hij een verhouding met Aaltje Wobbes, de vrouw van zijn vriend Hendrik Wobbes. Deze vriend zit dan vast wegens diefstal. Volgens de overlevering heeft Aaltje een grote invloed op IJje. Hij blijft veertien dagen bij haar. Enige tijd later trekt Aaltje bij IJje in en laat haar zes kinderen in de steek. Moeder Wijkstra wil dat niet meemaken en vertrekt.

Wegens het in de steek laten van haar kinderen wil Justitie in Groningen Aaltje horen. De burgemeester van Grootegast krijgt opdracht Aaltje aan te houden en naar Groningen te laten brengen. Klaarblijkelijk voorziet de burgemeester problemen, want hij laat maar liefst vier veldwachters de opdracht uitvoeren, twee gemeentelijke en twee rijksveldwachters.

Op 18-01-1929 wacht Wijkstra de veldwachters op met een karabijn. Volgens de overlevering zou het zo’n 18 graden gevroren hebben die dag. IJje weet alle vier veldwachters neer te schieten, bij drie snijdt hij later ook nog de keel door. Zelf raakt hij lichtgewond. Hij brengt Aaltje onder bij een neef en vlucht naar Groningen. Op weg naar het ziekenhuis wordt hij aangehouden.

Na de moord

In april 1929 wordt hij door de rechtbank in Groningen tot levenslang veroordeeld. In hoger beroep  maakt het Gerechtshof te  Leeuwarden daar 20 jaar van.

In 1941 wordt Wijkstra van de strafgevangenis in Leeuwarden overgeplaatst naar het Rijkskrankzinnigengesticht te Woensel  (Eindhoven). Daar sterft hij enige weken later op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van TBC. Hij wordt op 10-06-1941 te Eindhoven begraven.

Het drama in Doezum baart zeer veel opzien. De begrafenis van de vier agenten wordt een nationale gebeurtenis en in het gemeentehuis te Grootegast wordt een plaquette aangebracht, ter herinnering aan de vier veldwachters.

Boeken en film

Het leven van Wijkstra is vastgelegd in meerdere boeken, onder andere door Rink van der Velde. Deze werd in 1980 verfilmd door Pieter Verhoeff, onder de titel Het teken van het beest.

In 2012 verscheen een ander boek ook onder de titel “Het teken van het beest” geschreven door Libbe Henstra afkomstig uit het nabijgelegen Noordwijk. Het geeft een nauwkeurige beschrijving van de gehele situatie.